The Fog & Xappa - Willem Tiemens ( Wumme )

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

The Fog & Xappa

Historie
 THE FOG 1991 – 1994.

 Samen met Jonas Johannes en Willy Abbink begon ik in 1991 met The Fog, een band die alleen eigen werk speelde en tijden hun bestaan meer dan 60 nummers schreef. Het was een periode waarin veel werd uitgeprobeerd en waar creativiteit en improvisatie hoog in het vaandel stond. In het eerste begin waren we met ons drieën, maar omdat we oefenden in een ouwe schuur in het Woold en Willem Jonker altijd als toehoorder aanwezig was, kwam het idee om hem eens mee te laten bassen. Hij had in een grijs verleden bas gespeeld en het leek ons wel leuk, omdat Jonas toch eigenlijk meer gitaar wou spelen en Willy zag het ook wel zitten. In het begin lieten we Willem simpele loopjes spelen, om hem te laten leren en zodat Jonas met omkeringen voor veel variatie kon zorgen. Wij oefenden iedere zondagmiddag en er werd zelden door iemand afgebeld. Zoals gezegd stond creativiteit boven alles en de nummers waren uiterst gevarieerd met teksten in het Engels, Spaans en Portugees. 

Soms ook in het Italiaans of in het Russisch. Dit kwam, doordat Willy Abbink leraar talen is en het liefst 13 talen kan spreken. Er was geen echte behoefde om op te treden, het spelen was voor ons iedere keer een muzikale reis. Wij hadden het helemaal naar onze zin en probeerden alles uit. Zo heeft Henny Elzendoorn [overleden] opnames van ons gemaakt, die helaas bijna allemaal verloren gegaan zijn. Ook heeft Jacco Schepel op toetsen en viool meerdere keren met ons meegedaan. Toen Willem Jonker door omstandigheden de groep verliet, hebben Jan Willem Bosveld en later Edwin Konings ons enige tijd uit de nood geholpen. Eind 1994 ging de band uit elkaar, maar zelf heb ik nog regelmatig nummers van The Fog tijdens mijn eigen optredens gespeeld, gewoon omdat ze goed zijn. 

 XAPPA 2000-2003.

 Xappa was een duo, bestaande uit Pieter Hoitnga en mij. We speelden beide akoestisch en bijna uitsluitend eigen werk. Pieter belde mij op met het verzoek om bij een gemeenschappelijke vriend van ons te jammen. Het klikte tussen ons en we besloten als duo verder te gaan. Twee singer/songwriters die af en toe gastmuzikanten uitnodigden, zoals Jan Kolkman en Wim Holthaus, en optraden met The Lady’s in Black. Maar ook de vrijheid hadden om alleen op te treden, mocht de ander verhinderd zijn. Met Pieter heb ik regelmatig optredens verzorgd en wij hadden het voor nemen om een speciaal Beatles repertoire te spelen, omdat we beiden door hun sterk beïnvloed zijn. Het mocht helaas niet zo zijn en eind 2003 ging ieder weer zijn eigen muzikale weg.
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu